Choose your language

U bevindt zich hier:  Home >

Afstanden en routes

De Airborne Wandeltocht kent vier afstanden:

 • 10 km 
  Een korte route die zeer geschikt is voor kinderen, gezinnen en zij die als gevolg van een blessure, mindere validiteit of ongetraind zijn, de tocht willen meemaken.
 • 15 km 
  Voor de wandelaars die niet opzien tegen een wat steviger wandeling door de rustieke bossen, velden en langs de heuvels langs de Rijn. Erg in trek bij groepen en muziekkorpsen.
 • 25 km 
  Voor de geoefende wandelaar met de nodige kilometers in de benen. Een gewilde afstand bij de verschillende (militaire) detachementen.
 • 40 km (voor individuele wandelaars) 
  Deze afstand maakt (op veler verzoek) sinds de 55e editie deel uit van de Airborne Wandeltocht en is alleen bestemd voor de individuele wandelaar. De starttijd is afwijkend van de andere afstanden.

De routes leiden u langs markante plaatsen, zoals:

 • het voormalig hoofdkwartier "Hotel Hartenstein", thans het "Airborne Museum", van waaruit Major General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie de ongelijke strijd leidde.
 • het Airborne kerkhof te Oosterbeek, waar ongeveer 1750 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats kregen.
 • de landingsterreinen op de Ginkelse Hei
 • de uitgestrekte bossen van de "Bilderberg", waar een hevige strijd werd geleverd.
 • de terreinen in Wolfheze, Heelsum en Renkum, waar de Airbornes landden.
 • de "Oude Kerk", dat tijdens de terugtocht als verzamelplaats diende. Deze "Oude Kerk" is op de dag van de Airborne wandeltocht geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Deze markante plaatsen worden uitgebreid beschreven in de folder "De Slag om Arnhem", verkrijgbaar in het Airborne Museum.De route wordt onderweg aangegeven door pijlen, overeenstemmend met de kleuren behorend bij de gekozen afstand.

De actuele weersomstandigheden op de routes vindt u hier: buienradar.nl

Muziek

Jaarlijks begeleiden ongeveer 30 muziekkorpsen de wandelaars. Niet alleen tijdens het vertrek, waarbij een defilé (om 11.00 uur)plaatsvindt voor het Airborne Museum, maar ook bij de intocht (vanaf 14.00 uur).

Defilé

Om 11.00 uur heeft het defilé plaats op de Utrechtseweg, voor het Airborne Museum. Even voor elf uur, klinkt het trompetsignaal 'reveille', gevolgd door één minuut stilte. Daarna opent de marsleider de wandeltocht en presenteren groepen militairen, marechaussee, politie, scouting en burgers zich aan de burgemeester en opgestelde hoogwaardigheidsbekleders. Het defilé is vanaf de gratis tribune te zien voor het publiek.

Intocht

Wandelaars die vroeg vertrekken op de kortere afstanden en derhalve ook vroeg (vóór 13.00 uur) terug zijn, worden i.v.m. de verkeersmaatregelen, via een omleiding naar de finish geleid. U komt dan dus NIET over de Utrechtseweg en langs het Airborne Museum bij vroege terugkomst.

De officiële intocht vind plaats vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur vóór het Airborne Museum bij de tribune.

 

GPS - Global Positioning System

De wandelroutes zijn ook met behulp van GPS te volgen. De bestanden kunt u hier downloaden:

10 km route - 15 km route - 25 km route - 40 km route

 

Hieronder vindt u de routekaarten van de diverse afstanden.

Download hier uw routebeschrijving (PDF) om thuis uit te printen.

Route 10 km:

Route 15 km:

 

Route 25 km:

 

Route 40 km (Individuelen):

Wijzigingen voorbehouden.