Choose your language

U bevindt zich hier:  Home >

Nieuws

 
In de laatste uitzending van het MAX-programma “Hoe word ik 100” op woensdag 14 december, komen de deelnemers over de finish bij de 70e Airborne Wandeltocht. Figuurlijk sluiten ze hiermee het vijf maanden durende traject af waarin zij onder begeleiding van een medisch team, een kok en leefstijlcoaches, gezonder zijn gaan leven.
 
In het MAX-programma Hoe word ik 100 zijn zes deelnemers de strijd aangegaan tegen hun diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht of stress. In vijf maanden tijd probeerden de deelnemers onder begeleiding van een medisch team van hun aandoeningen af te komen. Hoe? Door simpelweg gezonder te leven. Net zoals ruim vijf miljoen andere Nederlanders lijden de deelnemers aan welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en stress. Het doel is om honderd te worden, maar hun ziektes kunnen fataal zijn. 
 
“In de laatste van zes afleveringen komen Caroline (55), Marian (52), Ria (61), Gelein (66), John (61) en Lesley (47) gezamenlijk over de finish.” aldus AW voorlichter Roger Beets, tevens ceremoniemeester bij de intocht. “De voldoening het te hebben gehaald droop van hun gezichten af en was natuurlijk voor hen heel emotioneel.
 
Beetje uitgeput gaven ze aan heel erg genoten te hebben, zich erg goed voelen en volgend jaar best wel weer hopen deel te nemen aan de Airborne Wandeltocht.” aldus Beets. 
 
De deelnemers ontvingen hun welverdiende medaille tijdens een emotionele slotbijeenkomst in het Airborne Museum in Oosterbeek.
 
Woensdag 14 December bij NPO1 om 21:30 uur
 

We hebben dit 70e jubileumjaar mogen afsluiten met een tweetal fantastische jubileumconcerten aangeboden door het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee in de Vredebergkerk in Oosterbeek.

De Vrienden van het Trompetterkorps.....

Lees verder

Het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee sluit deze maand met een tweetal concerten het 70e jubileumjaar van de Airborne Wandeltocht af. De concerten worden het jubilerende evenement aangeboden door de commandant van het Trompetterkorps en worden gehouden in de Vredebergkerk in Oosterbeek.

Op de dag van de Airborne Wandeltocht opent dit orkest traditiegetrouw het officiële defilé, direct achter het vaandel van de organiserende Politie Sportvereniging ‘Renkum’. Daarbij voert het orkest een groot detachement aan van de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee.

Het Trompetterkorps verzorgt –als muzikaal ambassadeur van de Koninklijke Marechaussee- de muziek ten behoeve van het Koninklijk huis, het Ministerie van Defensie en de Koninklijke Marechaussee met haar ketenpartners in het bijzonder. Het beroepsorkest, dat optreedt in fanfarebezetting, bestaat uit een 60-tal reservisten en musici met een deeltijdfunctie. Daarnaast zijn er ook een aantal reguliere marechaussees die deel uitmaken van het orkest.

Het Trompetterkorps is op 12 april 1950 opgericht als militaire drumband en kreeg signaaltrompetten en trommen van de burgerij van Apeldoorn. De drumband bestond uit een kleine kern van beroepspersoneel en marechaussees in opleiding van het opleidingscentrum in Apeldoorn. Het Trompetterkorps is een aantal keer veranderd van bezetting, voor het laatst in 2005. Sinds die tijd is het een fanfareorkest. Uit het fanfareorkest kunnen kleinere ensembles worden samengesteld waaronder een big band, jazz- en popcombo, koperkwintet en saxofoonkwartet.

Het Trompetterkorps heeft aan vele taptoes deelgenomen en is een graag gezien gast in Australië, Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Rusland en (uiteraard) Nederland.

De concerten worden gegeven in de Vredebergkerk in Oosterbeek op 18 en 19 november. Enkele stukken zullen hier voor het eerst ten gehore worden gebracht, waaronder een speciale Market Garden mars. Nick Lemmens, oorlogsveteraan van de nieuwe generatie, zal de avond vocaal opluisteren. De presentatie wordt verzorgd door Henk Mouwe.

 De eerste avond is een besloten avond. Zaterdag  19 november is voor de leden van de Politie Sportvereniging ‘Renkum’, genodigden en belangstellenden. Er zijn voor de zaterdag nog enkele gratis kaarten beschikbaar; vanaf 11 november verkrijgbaar bij Kapsalon Ruigendijk in de Weverstraat 77 in Oosterbeek. Het concert begint deze avond om 19.30 uur.


De 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek bracht afgelopen zaterdag 36.191 wandelaars op de been. Een nieuw record voor de grootste eendaagse wandeltocht van de wereld.

Marsleider Wilma Luckel kijkt tevreden terug: “Dit is weer een kers erbij op de jubileumtaart, zullen we maar zeggen. Die overigens voortreffelijk smaakte” voegt ze er lachend aan toe. Luckel vervolgt: ”De aanwezigheid van de veteranen was natuurlijk het mooiste cadeau, niet alleen voor ons of voor de wandelaars, maar eigenlijk voor henzelf. Zij hebben volop genoten van alle aandacht, de sfeer, de bloemen, maar heel veel nog van de kinderen die hen spontaan kwamen begroeten.”

De wandeltocht is overigens prima verlopen, zonder noemenswaardige calamiteiten. “Het verkeer liep door de enorme belangstelling enige tijd vertraging op door een file op de toevoerweg naar het nieuwe parkeerterrein.” zo laat woordvoerder Roger Beets weten. “Direct bij de eerste indicatie door Rijkswaterstaat heeft onze verkeersafdeling doorgepakt met een reserveterrein op Papendal. Toen zij wilden gaan omzetten, was het fileprobleem al weer opgelost.” vult Beets aan.

Onder absoluut ideale weersomstandigheden waren de wandelaars eveneens getuige van een flyby van historische vliegtuigen van de SKHV, die een eregroet kwamen brengen aan de jubilerende wandeltocht. Oosterbeker en stuntvlieger Frank Versteegh volgde hen op een afstand en maakte fraaie beelden, te zien op vimeo.com.

Wilma Luckel is in haar nopjes: “We kunnen tevreden terugkijken op een geweldige 70e editie die met mooie cijfers de boeken in kan. Wat niet betekent dat we voldaan achterover leunen.” vervolgt ze. “We gaan morgen al beginnen met de eerste evaluaties en er zullen er nog vele volgen, om weer te leren van hetgeen minder goed ging en ons weer beter voor te bereiden op de 71e editie.” Luckel besluit: “De inzet van alle vrijwilligers zowel van de organisatie als ook externen is opnieuw van grote waarde voor ons geweest en wil ik opnieuw weer hartelijk bedanken.” De volgende editie vindt plaats op zaterdag 2 september 2017.

 

 

Ter gelegenheid van de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht 2016, komen Britse Arnhem veteranen op verjaardagsvisite. Zij komen in een aantal Londonse taxi’s naar Oosterbeek om getuige te zijn van de jubileumviering.

“Is het eerbetoon met de historische vliegtuigen al een hoogtepunt, dit overtreft echt alles” aldus een geëmotioneerde marsleider Wilma Luckel. “Ik wist dat één van de bestuursleden in het geheim dit bezoek aan het voorbereiden was, maar toen ik gisteren hoorde dat het ook ècht ging gebeuren, heb ik toch een (vreugde)traantje gelaten.” vervolgt ze. “Een mooier cadeau voor de wandelaars, de organisatie en alle vrijwilligers is nauwelijks denkbaar. De kers op de taart en feitelijk een geweldige erkenning van wat wij allemaal doen, om het gedachtengoed van de Slag om Arnhem levend te houden.”

Luckel memoreert: “Het ging ons in 2014 ongelooflijk aan het hart dat onze ‘knuffel’veteraan Johnny Peters zo vlak voor de 70e herdenking van de Slag om Arnhem plotseling overleed. Hij was in de jaren ervoor het boegbeeld geworden van de Airborne Wandeltocht en geliefd bij jong en oud. Die zeventigste en deze 70e had hij zo verschrikkelijk graag nog mee willen maken. Het mocht niet meer zo zijn. Dat nu zijn oude kameraden bij dit jubileum zijn maakt dat eigenlijk meer dan goed.”

De vijf Arnhem veteranen zijn geen onbekenden in deze omgeving. Naast het bijwonen van de herdenkingen later in september, zijn de meesten hier ook al eerder geweest. In mei van 2014 en 2015 kwamen de taxi’s van de London Taxi Benevolent Association for War Disabled ook al naar Oosterbeek, toen met meer dan 160 WOII veteranen.

Voorlichter Roger Beets: ”Eind vorig jaar heb ik met Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation ergens een kop koffie gedronken en het terloops ter sprake gebracht, als een leuk idee.” Hij vervolgt: “Frans was ook in voorgaande jaren betrokken bij dit taxi-gebeuren en heeft later in Engeland eens een balletje opgegooid. De Britse taxichauffeurs waren meteen enthousiast, maar het vinden van veteranen, en dan speciaal Arnhem veteranen, die niet alleen wilden, maar ook nog fysiek voldoende in staat zijn om te komen, was nog een hele zoektocht.” Beets: “Ik ben Frans en zijn Engelse collega van de LTBAFWD, de heer Dick Goodwin, ongelooflijk dankbaar voor al het werk dat ze er in de afgelopen maanden ingestoken hebben. Prachtig dat het gelukt is.”

De veteranen zijn bij de officiële opening van de wandeltocht op zaterdagmorgen en maken in de middag (onder voorbehoud) een rijtoer door Oosterbeek bij de thuiskomst van de wandelaars. Om het feest extra luister bij te zetten, worden ze begeleid door een van de drie Pipes en Drums korpsen die bij de wandeltocht optreden. Zondagochtend keren de veteranen huiswaarts.

Op de foto: John Crosson -7th Batallion King's Own Scottish Borderers Air Landing Brigade, 1st Airborne Division is een van de vijf veteranen.


“De Airborne Wandeltocht is de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht van de wereld” aldus voorlichter Roger Beets. “In 1987 liepen er meer dan 36.000 wandelaars mee en wij hadden toen ons record en daarmee ook dit predicaat”. Hij vervolgt: “Toen wij in de afgelopen maanden eens wat in de cijfers doken van de afgelopen 69 jaar, deden wij deze opmerkelijke ontdekking. In 1987 was het verschil zelfs ruim 15.00 wandelaars in het voordeel van de Airborne.”

Is er dan sprake van competitie? “Nee, in het geheel niet.” benadrukt Beets. ”De drie grootste wandeltochten van Nederland, die overigens allemaal in Gelderland worden gehouden, plagen elkaar er altijd een beetje mee, maar de media zetten het nog wel eens als felle concurrentiestrijd neer.” Beets zegt: “We hebben allen een andere insteek. Zo duurt het in Nijmegen vier dagen en bij ons en bij de Rode Kruis Bloesemtocht maar 1 dag. Die laatste heeft z’n event in het voorjaar en wij in september. Wij kunnen zeer goed met elkaar overweg en komen geregeld bij elkaar over de vloer om informatie uit te wisselen. Ik denk wel dat wij allen een substantiële bijdrage leveren aan de positieve beleving van de wandelsport in Nederland.”

De Airborne Wandeltocht wordt op zaterdag 3 september a.s. voor de 70e maal gehouden in Oosterbeek. Beets: “Het is ook een echte familiewandeltocht, met dit jaar als hoogtepunten:  historische vliegtuigen, een wandelapp, doedelzakbands, 30 geweldige muziekkorpsen en vijf wandelaars die voor de 70e keer lopen!! Plus een Engelse Market op het Raadhuisplein met muziek, Engelse producten en lekker eten. Het wordt echt genieten voor iedereen.”

 


Op zaterdag 3 september a.s. brengen historische vliegtuigen een felicitatiegroet aan de wandelaars van de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht -o.a. Beechcraft D18s-  vliegen tijdens het defilé rond 11.15 uur over de dan net gestarte wandelaars, maken een ruime bocht over de Airborne begraafplaats om daarna over het Airborne Museum huiswaarts te keren.

Wilma Luckel, marsleider van de jubilerende wandeltocht is zeer vereerd: “Het is toch een fantastisch cadeau aan de wandelaars dat zij getuige mogen zijn van dit eerbetoon. Ik kreeg al kippenvel toen ik er voor het eerst van hoorde en zal straks dat ook zeker weer hebben als ze overvliegen.”

De historische luchtvaart op de vliegbasis Gilze Rijen begon in 1969 met de oprichting van de Stichting Vliegsport Gilze Rijen. Een groep voormalige vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine kreeg toestemming om in een hoek van de basis een hangaar te bouwen waarin een Harvard en een Piper Super Cub werden gerestaureerd.

In 1998 zijn de voormalige stichting Gilze-Rijen Historical Flight en de Dutch Spitfire Flight samengegaan in de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV) en maakt de enige luchtwaardige Nederlandse Spitfire deel uit van onze vloot.

In de jaren die volgden zijn verschillende historische vliegtuigen aan de vloot toegevoegd, met zorg gerestaureerd en in luchtwaardige conditie gebracht. De SKHV legt zich toe op het in luchtwaardige staat brengen en houden van propellervliegtuigen die in het verleden in gebruik zijn geweest bij de Koninklijke Luchtmacht. In de afgelopen decennia is de organisatie gegroeid tot een toonaangevend vliegend museum met een unieke collectie historische militaire propellervliegtuigen.

In het verleden heeft de organisatie een bijdrage geleverd aan meerdere speelfilms, waaronder “A Bridge Too Far”, “Soldaat van Oranje”, “De Aanslag”, de musical “Joe” en de film “Zwartboek” van Paul Verhoeven.

De historische vloot is regelmatig te bewonderen tijdens air shows in binnen- en buitenland. De vloot van de organisatie bestaat uit een groot aantal historische militaire propellervliegtuigen, waaronder enkele in bruikleen van de Koninklijke Luchtmacht en het Militaire Luchtvaart Museum.

Marsleider Luckel: ”Wij zijn zeer vereerd met dit eerbetoon en danken allen die dit mogelijk maken. Wij wensen de SKHV veel succes met hun activiteiten voor het behoud van dit belangrijke erfgoed.”

De zeventigste jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht, het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld, gaat dit jaar op 3 september weer van start. Traditioneel op de eerste zaterdag van september. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn de 10, 15, 25 en de 40 kilometer. Gedurende de maand september staat heel Oosterbeek en omstreken in het teken van de Slag om Arnhem, dit gaat gepaard met bijzondere herdenkingen en de daarbij behorende activiteiten.

 

War Child aanwezig bij jubilerende Airborne Wandeltocht

Bij de komende Airborne Wandeltocht op 3 september in Oosterbeek zal dit jaar voor de eerste keer, War Child aanwezig zijn om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Het overkoepelende element van War Child en de Airborne Wandeltocht, is dat beide partijen zich inzetten voor slachtoffers, militairen en gevolgen van oorlog. De Airborne Wandeltocht doet dat in de vorm van herdenken van de gesneuvelde militairen. War Child strijdt voor een betere toekomst van de huidige generatie oorlogskinderen. Hier komen verleden, heden en toekomst bij elkaar.

War Child verleent steun aan kinderen die in een oorlog verkeren of daaruit gevlucht zijn. Er zijn programma’s ontwikkeld met als doel oorlogstrauma’s te verwerken. Kinderen krijgen een veilige plek (safe space) aangeboden waarin ze leren zich  te uiten, contact te maken met anderen en vertrouwen te krijgen in hun  toekomst. Daarmee krijgen ze de kans om te worden wie ze willen zijn. Sterke volwassenen, die juist door hun ervaring en hulp geleerd hebben om met conflicten om te gaan, een ruzie kunnen oplossen, zonder geweld en met vertrouwen. Zo  kunnen zij ook weer bijdragen aan een samenleving zonder oorlog. Dat is de missie van War Child en dat is wat we doen  In 13 landen wereldwijd, en ook sinds dit jaar, met vluchtelingen uit de oorlogen, in Nederland.

War ChildWar Child participeert onder meer in het Jeugdproject van de jubilerende wandeltocht. De wijze waarop is nog even een verrassing. Op deze wijze wil War Child de jongere deelnemers ook het besef bijbrengen dat er vele duizenden kinderen in de wereld zijn die niet zomaar even met een wandeltocht kunnen meedoen.

Onlangs was War Child ambassadeur Guus Meeuwis te gast in Wolfheze bij de Prinses Beatrixschool, waar de kinderen van groep 8 hun eindmusical ‘De Koning te rijk’ presenteerden. 'Fantastisch dat deze kinderen zich inzetten voor andere kinderen in oorlogsgebieden. Zij trekken zich het lot van hun leeftijdsgenoten erg aan', vertelde Meeuwis na afloop. De achtstegroepers van de Prinses Beatrixschool waren dit jaar de winnaars van de VIP-première van de War Child-schoolmusical.

De Airborne Wandeltocht wordt dit jaar voor de 70e maal gehouden op zaterdag 3 september in Oosterbeek. De wandeltocht kent afstanden van 10, 15, 25 en 40 km en staat open voor iedereen. Startkaarten kunnen worden gekocht via de website www.airbornewandeltocht.nl en vanaf de 2e week augustus via voorverkoopadressen in de regio. Ook op de wandeldag zelf kunnen startkaarten (tegen een hoger tarief) aangeschaft worden.


De wandelaars en bezoekers die op zaterdag 3 september 2016 de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht willen bijwonen, kunnen met korting naar Oosterbeek reizen.

De NS biedt 20% korting op een retourkaartje naar Oosterbeek, vanaf ieder NS station in Nederland. Daarvoor is er een speciale bestelpagina <klik hier>.

U koopt een NS e-ticket eenvoudig en snel. U vult de reis en de naam van de reiziger in, en betaalt uw bestelling met iDEAL. Daarna downloadt en print u het e-ticket zelf. Met dit kaartje stapt u de trein in.

Reisgegevens

Na het klikken van Direct bestellen kiest u een traject en maakt u een keuze voor de eerste of tweede klas. Vul hier ook de reisdatum in. De prijs verandert mee met uw keuzes.

Persoonlijke gegevens

Het e-ticket is persoonsgebonden. Het ticket is daarom alleen geldig in combinatie met een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Het is dan ook belangrijk dat de naam en geboortedatum op het ticket exact overeen komen met die op uw identiteitsbewijs. Bestelt u een ticket voor iemand anders? Vul dan zijn of haar gegevens in.

Betalen

U betaalt veilig en vertrouwd via iDeal. iDeal is beschikbaar voor klanten van vrijwel alle Nederlandse consumentenbanken. 

Het e-ticket printen

Na het afronden van uw bestelling kunt u uw tickets binnen een kwartier downloaden en printen. U kunt direct na betaling doorklikken naar uw persoonlijke pagina, maar u krijgt ook een bevestigingsmail van ons. In deze mail vindt u een link waarmee u op elk gewenst moment uw tickets kunt ophalen.

Meer informatie wordt gegeven op de bestelpagina van de NS.


Afgelopen vrijdag 8 juli jl., kregen de kinderen van groep 7 van de R.K basisschool Bernulphusschool uit Oosterbeek van Thea Bouhuijs les over de septemberdagen 1944. In het kader van het jeugdproject van de Airborne Wandeltocht samen met het Airborne Museum, vertelde mevrouw Bouhuijs als ervaringsdeskundige hoe zij die periode heeft beleefd. Nadat de kinderen ademloos naar haar hadden geluisterd, begeleidde striptekenaar Hennie Vaessen de kinderen bij het maken van een tekening over het onderwerp.

Trots tonen v.l.n.r. Stan, Elijah en Tim hunnen winnende tekeningen. Daarachter marsleider Wilma Luckel en rechts Anja Van Holland, coördinator van het Airborne Wandeltocht Jeugdproject.Het was voor de jury best nog een hele opgave om de drie winnaars te kiezen. Elijah Williams ging er met de eerste prijs vandoor, gevolgd door Tim Kampschröer en Stan van Dam. Een eervolle vermelding was er voor Bram Ras, omdat hij op zijn tekening had geschreven dat hij wel heel graag een krans zou willen leggen met de burgemeester, maar dat hij niet zo goed kan tekenen. Die kranslegging op 16 september a.s. bij het monument De Naald in Oosterbeek is de eervolle prijs voor de winnaars. Alle 33 kinderen zullen daarbij aanwezig zijn en ontvangen ook nog een voucher om de Airborne Wandeltocht op 3 september a.s. te lopen.

Binnenkort zijn de tekeningen te zien in het Airborne Museum. Op de wandeldag zelf kunnen basisschoolleerlingen ook nog meedoen met de puzzelprijsvraag. Ze kunnen zich daarvoor aanmelden bij de stand van het Jeugdproject op het startterrein.

 

Op de foto:

Trots tonen v.l.n.r. Stan, Elijah en Tim hun winnende tekeningen. Daarachter marsleider Wilma Luckel en rechts Anja Van Holland, coördinator van het Airborne Wandeltocht Jeugdproject.

Foto: ©Berry de Reus Fotografie

Met het plaatsen van de wereldbekende blauwe Pegasus op de ereboog door de marsleider van de Airborne Wandeltocht, samen met de interim burgemeester van Renkum Hein Bloemen in Oosterbeek, is voor de organisatie van de wandeltocht de laatste fase van de voorbereidingen in gegaan. Met het plaatsen van de ereboog op de Utrechtseweg bij het Airborne Museum, weet heel Oosterbeek en wijde omgeving dat de 70e jubileumeditie van de wandeltocht er weer aan komt.

Marsleider Wilma Luckel plaatst samen met interim burgemeester Hein Bloemen, de Pegasus op de ereboog van de Airborne Wandeltocht in OosterbeekMarsleider Wilma Luckel: "De Pegasus is hét symbool van de Britse 1e Airborne Divisie, die betrokken was bij de Slag om Arnhem.  De naam van de Airborne Wandeltocht is verbonden aan dit teken, nadat Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie, de organisatie eind veertiger jaren toestemming gaf voor het gebruik van de Pegasus."

De 70e editie van 's-werelds grootste eendaagse wandeltocht vindt plaats op zaterdag 3 september a.s. en de organisatie verwacht ruim 35.000 wandelaars uit zo’n 20 landen. Luckel: “Al vroeg in het voorjaar kwamen de eerste vragen uit binnen- en buitenland bij ons binnen over het jubileum. Wat we gingen doen, of er speciale momenten waren enzovoorts. Het jubileumteam heeft de afgelopen maanden hard gewerkt en even zag het er naar uit dat vanwege een tekort aan financiën veel geschrapt moest worden. Dankzij de steun van de Provincie en het vFonds lukt het toch zaken te realiseren. De steun en inspanningen hiervoor van de fractie van Gemeente Belangen Renkum hebben wij erg gewaardeerd.”

Veel wil de marsleider nog niet kwijt “Er moeten tenslotte verrassingen blijven” aldus Luckel. “Voor de wandelaars zal de nieuwe Airborne Wandeltocht Experience App beschikbaar zijn, waarmee de beleving van de wandeltocht kan worden vergroot. Al wandelend word je dan o.a. geïnformeerd over plaatsen die er in september 1944 toe deden. De app is vanaf medio augustus te downloaden in de app stores.”

“Met dank aan de Gemeente Renkum, zullen wij dit jaar ook alle dorpen voorzien van mooie banieren van de Airborne Wandeltocht, om aan te geven dat ze er allemaal bij horen.” vervolgt Luckel. “Het is daarmee tevens een eerbetoon aan alle inwoners van de gemeente en vooral alle vrijwilligers die ons op deze dag ondersteunen. Ook het gemeentehuis zal worden voorzien van speciale Airborne Wandeltocht banieren”.

Foto: ©Berry de Reus Fotografie

 
 

Ben van Zanten (89) is vandaag benoemd tot Lid van Verdienste van de Politie Sportvereniging ‘Renkum’, de organisatie van de Airborne Wandeltocht.
Van Zanten is ruim 60 jaar betrokken geweest bij de organisatie, waar hij in 1948 als dienstplichtig militair zijn intrede deed als vrijwilliger. Op zijn verzoek kreeg hij van zijn commandant toestemming  om als militair de politie-organisatie van de AW te gaan helpen.

Voorafgaande aan de 5e AW (1951) heeft het toenmalige bestuur van de PSV ‘Renkum’ aan het Ministerie van Defensie officieel toestemming gevraagd om de militair  B. van Zanten als vrijwilliger op te mogen nemen in de organisatie van de AW en hem daarvoor de nodige faciliteiten te verlenen. De reden daarvoor was dat de heer van Zanten namens de organisatie op de AW-dagen belast was met het organiseren en het starten van de Militaire Groepen, met -toen nog- een inspectie van de groepen daaraan vooraf. In deze functie heeft Van Zanten vanaf de beginjaren van de AW zitting genomen in de kerngroep.


Er werd door Defensie 2 weken bijzonder verlof toegekend waar Van Zanten 1 week extra verlof van zichzelf aan heeft toegevoegd, om zijn AW opdrachten te kunnen uitvoeren. Tot ver na zijn pensionering als actief militair, heeft hij tijdens de AW-dagen zijn vele werkzaamheden naar volle tevredenheid verricht. Op ongeveer 70 jarige leeftijd heeft Ben van Zanten zijn taak overgedragen aan de jongere generatie.


Op voordracht van enkele leden van de PSV ‘Renkum’ werd Van Zanten onlangs voorgedragen voor het benoemen tot Lid van Verdienste. Het bestuur stemde hier mee in en vandaag werden hem de speld en het bijbehorende certificaat overhandigd.
 

In een gezamenlijke actie van het Regionaal Bureau voor Toerisme RBT KAN en de organisatie van de Airborne Wandeltocht, hijsen de ondernemers in Oosterbeek zich op 7 mei massaal in het Giro-roze.
Directeur Jurriaan de Mol van het toerismebureau: ”Dat een mega-evenement als de Airborne Wandeltocht plotseling zonder hoofdsponsor kwam te zitten, ging me aan het hart. Samen met sponsormanager Roger Beets van de Airborne Wandeltocht, bedachten we een ludieke actie om ook bij de ondernemers in Oosterbeek dit evenement nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. De combinatie met de wereldberoemde Giro, die op 7 mei door Oosterbeek komt, was een gouden greep. Heel Oosterbeek kleurt Giro-roze en tegelijkertijd wordt het 70e jubileum van de Airborne Wandeltocht volop gepromoot. Het moet op 3 september weer een grootse happening worden!”

Het eerste Giro-roze shirt met het jubileumlogo van de Airborne Wandeltocht werd maandag uitgereikt aan de leden van de nieuwe ondernemersraad van Oosterbeek. Thijs de Bruin van Albert Heijn werd voor zijn winkel spontaan in het nieuwe shirt gehesen.

Thijs de Bruin wordt in het nieuwe Giro/AW shirt gehesen.

RBT KAN is actief op de Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse markt bij verschillende toeristische doelgroepen. Initiatieven als de Liberation Route Europa, Spannende Geschiedenis en de campagne Gelderland levert je mooie streken zijn afkomstig van RBT KAN. Liberation Route Europe probeert op toegankelijke wijze de persoonlijke belevenissen van mensen in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. Spannende Geschiedenis neemt je mee op reis door de Gelderse geschiedenis. Aan de hand van tijdlijnen maak je kennis met grafheuvels, imposante kastelen, machtige forten en adellijke landhuizen.

De 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 3 september 2016. De organisatie verwacht een grote opkomst van wandelaars en houdt rekening met zeker 35.000 deelnemers. De herdenkingswandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem werd voor het eerst gehouden op 6 september 1947 en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste eendaagse wandelevenement van de wereld.
 

 
 

Dagblad de Gelderlander is niet langer hoofdsponsor van de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Flinke reorganisaties bij het bij de Persgroep (o.a. AD, Volkskrant, Trouw) behorende uitgeefconcern, hebben tot deze beslissing geleid. De marketingafdeling van de krant heeft heel hard moeten snoeien in het aantal evenementen dat door de Gelderlander werd ondersteund. Hiermee komt een einde aan een intensieve samenwerking van meer dan 25 jaar.

“Het was even slikken” aldus vicevoorzitter en sponsormanager Roger Beets. “We hadden in aanloop naar de 70e jubileumeditie volgend jaar, toch gehoopt op continuering. Daar was ook de zojuist goedgekeurde begroting op gebaseerd. We zullen naarstig op zoek moeten naar een invulling voor dit gat.”

Zo heel onverwacht komt de beëindiging ook niet voor de organisatie van de grootste eendaagse wandeltocht van de wereld. Beets: ”Vorig jaar werd, in tegenstelling tot alle voorgaande jaren plotseling de overeenkomst nog maar met één jaar verlengd, in plaats van de gangbare drie jaren. Er werd toen al wat op safe gespeeld.”

Over de samenwerking met de Gelderlander in de afgelopen jaren is Beets zeer te spreken: “We hebben altijd goede afspraken kunnen maken en beide partijen hebben elkaar altijd goed weten te vinden. Tijden veranderen, zeker ook bij de kranten met teruglopende abonnee-aantallen en advertentie-inkomsten. Dus begrijpelijk is het zeker. Je ziet hierbij wel dat maatschappelijke betrokkenheid steeds meer plaats gaat maken voor rendement denken.”

De Airborne Wandeltocht viert in 2016 het 70 jarig jubileum, waarvoor vanuit het buitenland al grote belangstelling bestaat. Samen met de 100e internationale 4Daagse in Nijmegen wordt volgend jaar een groots en interessant wandeljaar.

Directeur Rabobank Arnhem e.o. Karin Janssen (r) en PSV ‘Renkum’ sponsormanager Roger Beets feliciteren elkaar met de ondertekening.Onlangs ondertekenden de Rabobank en de Politie Sportvereniging ‘Renkum’ een sponsorovereenkomst. Hiermee werd de samenwerking opnieuw met drie jaar verlengd.

Karin Janssen, directeur Rabobank Arnhem en omstreken, bevestigde hiermee weer de nauwe banden van aan Airborne gerelateerde activiteiten en de bank. Zij onderkent daarmee ook het belang voor de bank van deze activiteiten voor de regio. De Rabobank is al vele jaren een trouw supporter van de Airborne Wandeltocht. Het bankkantoor in Renkum onthaalde in voorbije jaren de 40 km-wandelaars altijd trouw met verfrissingen.

De PSV 'Renkum' is blij met de nieuwe overeenkomst. Roger Beets, sponsormanager van de wandeltocht: ”In tijden waarin bij veel organisaties, de sponsoren een stapje terugdoen of zelfs afhaken, is het erg plezierig dat de Rabobank ons niet in de steek laat.” Ook andere sponsoren hebben aangegeven de Airborne Wandeltocht te blijven ondersteunen en er wordt met een paar nog onderhandeld. “Wij zijn daar uiteraard erg gelukkig mee, want zonder sponsoren gaat het allemaal een stuk minder soepel”, aldus Beets.

De 69e editie van de grootste eendaagse wandeltocht van de wereld wordt dit jaar gehouden op 5 september in Oosterbeek. De organisatie verwacht zeker zo’n 30.000 wandelaars uit 18 verschillende landen.

Foto: Rabobank - Directeur Rabobank Arnhem e.o. Karin Janssen (r) en PSV ‘Renkum’ sponsormanager Roger Beets feliciteren elkaar met de ondertekening.