Choose your language
U bevindt zich hier:  Home > Nieuws

Nieuws

Historische vliegtuigen begroeten wandelaars jubilerende Airborne Wandeltocht
08-08-2016 12:00

Op zaterdag 3 september a.s. brengen historische vliegtuigen een felicitatiegroet aan de wandelaars van de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht -o.a. Beechcraft D18s-  vliegen tijdens het defilé rond 11.15 uur over de dan net gestarte wandelaars, maken een ruime bocht over de Airborne begraafplaats om daarna over het Airborne Museum huiswaarts te keren.

Wilma Luckel, marsleider van de jubilerende wandeltocht is zeer vereerd: “Het is toch een fantastisch cadeau aan de wandelaars dat zij getuige mogen zijn van dit eerbetoon. Ik kreeg al kippenvel toen ik er voor het eerst van hoorde en zal straks dat ook zeker weer hebben als ze overvliegen.”

De historische luchtvaart op de vliegbasis Gilze Rijen begon in 1969 met de oprichting van de Stichting Vliegsport Gilze Rijen. Een groep voormalige vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine kreeg toestemming om in een hoek van de basis een hangaar te bouwen waarin een Harvard en een Piper Super Cub werden gerestaureerd.

In 1998 zijn de voormalige stichting Gilze-Rijen Historical Flight en de Dutch Spitfire Flight samengegaan in de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV) en maakt de enige luchtwaardige Nederlandse Spitfire deel uit van onze vloot.

In de jaren die volgden zijn verschillende historische vliegtuigen aan de vloot toegevoegd, met zorg gerestaureerd en in luchtwaardige conditie gebracht. De SKHV legt zich toe op het in luchtwaardige staat brengen en houden van propellervliegtuigen die in het verleden in gebruik zijn geweest bij de Koninklijke Luchtmacht. In de afgelopen decennia is de organisatie gegroeid tot een toonaangevend vliegend museum met een unieke collectie historische militaire propellervliegtuigen.

In het verleden heeft de organisatie een bijdrage geleverd aan meerdere speelfilms, waaronder “A Bridge Too Far”, “Soldaat van Oranje”, “De Aanslag”, de musical “Joe” en de film “Zwartboek” van Paul Verhoeven.

De historische vloot is regelmatig te bewonderen tijdens air shows in binnen- en buitenland. De vloot van de organisatie bestaat uit een groot aantal historische militaire propellervliegtuigen, waaronder enkele in bruikleen van de Koninklijke Luchtmacht en het Militaire Luchtvaart Museum.

Marsleider Luckel: ”Wij zijn zeer vereerd met dit eerbetoon en danken allen die dit mogelijk maken. Wij wensen de SKHV veel succes met hun activiteiten voor het behoud van dit belangrijke erfgoed.”

De zeventigste jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht, het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld, gaat dit jaar op 3 september weer van start. Traditioneel op de eerste zaterdag van september. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn de 10, 15, 25 en de 40 kilometer. Gedurende de maand september staat heel Oosterbeek en omstreken in het teken van de Slag om Arnhem, dit gaat gepaard met bijzondere herdenkingen en de daarbij behorende activiteiten.

 

<< August 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug naar overzicht