Choose your language
U bevindt zich hier:  Home > Nieuws

Nieuws

01-09-2016 9:00

“De Airborne Wandeltocht is de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht van de wereld” aldus voorlichter Roger Beets. “In 1987 liepen er meer dan 36.000 wandelaars mee en wij hadden toen ons record en daarmee ook dit predicaat”. Hij vervolgt: “Toen wij in de afgelopen maanden eens wat in de cijfers doken van de afgelopen 69 jaar, deden wij deze opmerkelijke ontdekking. In 1987 was het verschil zelfs ruim 15.00 wandelaars in het voordeel van de Airborne.”

Is er dan sprake van competitie? “Nee, in het geheel niet.” benadrukt Beets. ”De drie grootste wandeltochten van Nederland, die overigens allemaal in Gelderland worden gehouden, plagen elkaar er altijd een beetje mee, maar de media zetten het nog wel eens als felle concurrentiestrijd neer.” Beets zegt: “We hebben allen een andere insteek. Zo duurt het in Nijmegen vier dagen en bij ons en bij de Rode Kruis Bloesemtocht maar 1 dag. Die laatste heeft z’n event in het voorjaar en wij in september. Wij kunnen zeer goed met elkaar overweg en komen geregeld bij elkaar over de vloer om informatie uit te wisselen. Ik denk wel dat wij allen een substantiële bijdrage leveren aan de positieve beleving van de wandelsport in Nederland.”

De Airborne Wandeltocht wordt op zaterdag 3 september a.s. voor de 70e maal gehouden in Oosterbeek. Beets: “Het is ook een echte familiewandeltocht, met dit jaar als hoogtepunten:  historische vliegtuigen, een wandelapp, doedelzakbands, 30 geweldige muziekkorpsen en vijf wandelaars die voor de 70e keer lopen!! Plus een Engelse Market op het Raadhuisplein met muziek, Engelse producten en lekker eten. Het wordt echt genieten voor iedereen.”

 


01-09-2016 12:00

Ter gelegenheid van de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht 2016, komen Britse Arnhem veteranen op verjaardagsvisite. Zij komen in een aantal Londonse taxi’s naar Oosterbeek om getuige te zijn van de jubileumviering.

“Is het eerbetoon met de historische vliegtuigen al een hoogtepunt, dit overtreft echt alles” aldus een geëmotioneerde marsleider Wilma Luckel. “Ik wist dat één van de bestuursleden in het geheim dit bezoek aan het voorbereiden was, maar toen ik gisteren hoorde dat het ook ècht ging gebeuren, heb ik toch een (vreugde)traantje gelaten.” vervolgt ze. “Een mooier cadeau voor de wandelaars, de organisatie en alle vrijwilligers is nauwelijks denkbaar. De kers op de taart en feitelijk een geweldige erkenning van wat wij allemaal doen, om het gedachtengoed van de Slag om Arnhem levend te houden.”

Luckel memoreert: “Het ging ons in 2014 ongelooflijk aan het hart dat onze ‘knuffel’veteraan Johnny Peters zo vlak voor de 70e herdenking van de Slag om Arnhem plotseling overleed. Hij was in de jaren ervoor het boegbeeld geworden van de Airborne Wandeltocht en geliefd bij jong en oud. Die zeventigste en deze 70e had hij zo verschrikkelijk graag nog mee willen maken. Het mocht niet meer zo zijn. Dat nu zijn oude kameraden bij dit jubileum zijn maakt dat eigenlijk meer dan goed.”

De vijf Arnhem veteranen zijn geen onbekenden in deze omgeving. Naast het bijwonen van de herdenkingen later in september, zijn de meesten hier ook al eerder geweest. In mei van 2014 en 2015 kwamen de taxi’s van de London Taxi Benevolent Association for War Disabled ook al naar Oosterbeek, toen met meer dan 160 WOII veteranen.

Voorlichter Roger Beets: ”Eind vorig jaar heb ik met Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation ergens een kop koffie gedronken en het terloops ter sprake gebracht, als een leuk idee.” Hij vervolgt: “Frans was ook in voorgaande jaren betrokken bij dit taxi-gebeuren en heeft later in Engeland eens een balletje opgegooid. De Britse taxichauffeurs waren meteen enthousiast, maar het vinden van veteranen, en dan speciaal Arnhem veteranen, die niet alleen wilden, maar ook nog fysiek voldoende in staat zijn om te komen, was nog een hele zoektocht.” Beets: “Ik ben Frans en zijn Engelse collega van de LTBAFWD, de heer Dick Goodwin, ongelooflijk dankbaar voor al het werk dat ze er in de afgelopen maanden ingestoken hebben. Prachtig dat het gelukt is.”

De veteranen zijn bij de officiële opening van de wandeltocht op zaterdagmorgen en maken in de middag (onder voorbehoud) een rijtoer door Oosterbeek bij de thuiskomst van de wandelaars. Om het feest extra luister bij te zetten, worden ze begeleid door een van de drie Pipes en Drums korpsen die bij de wandeltocht optreden. Zondagochtend keren de veteranen huiswaarts.

Op de foto: John Crosson -7th Batallion King's Own Scottish Borderers Air Landing Brigade, 1st Airborne Division is een van de vijf veteranen.


<< September 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug naar overzicht